Cultuurlezing Artemisia - Vrouw & Macht

14 november 2021, van 11:00 tot 12:30 | Forum, Trainingsruimte

Kosten: € 10,50 leden € 13,00 niet leden

De 17de-eeuwse schilderes, Artemisia Gentileschi, was een van de bekendste, meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse barok. Zij was zo bekend dat haar voornaam-alleen al voldoende was, en nu nog is: Artemisia. Haar voorstellingen zijn dramatisch, sensueel, grenzen aan schandaal, en neigen hier en daar zelfs naar een mengeling van geweld en verleiding. Een lezing door Hoo Man Chan aansluitend bij de tentoonstelling in het Rijksmuseum Twente.

Artemisia is een getalenteerd schilder, een vrouw, een symbool. Bekend door haar gebruik van clair-obscur, een techniek waarbij de licht-donker contrasten versterkt worden uitgebeeld, in de stijl van Caravaggio. Haar voorstellingen zijn dramatisch, sensueel, grenzen aan schandaal, en neigen hier en daar zelfs naar een mengeling van geweld en verleiding. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat. "Artemisia: vrouw en macht" is een tentoonstelling die voortkomt uit de herontdekking van dit vrouwelijke icoon in de afgelopen decennia, met een aantal grote presentaties in onder meer Rome, New York, Milaan en onlangs in Londen. De tentoonstelling is nog te zien tot 23 januari 2022 in het Rijksmuseum Twente in Enschede.