Lezing: Door het oog van Jan Veth

20 april 2023, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Forum Zoetermeer

Kosten: Leden: € 10,50 | Niet-leden: € 13,-

In het voorjaar van 2023 organiseert het Dordrechts Museum de eerste grote overzichtstentoonstelling over Jan Veth (1864-1925). Deze Dordtse schilder was een belangrijke figuur in de kunstwereld, portretteerde de intellectuele elite, en was tevens dichter en ook verbonden aan het kritische tijdschrift De Nieuwe Gids. Docent Hoo-Man Chan neemt je tijdens deze lezing mee in het leven van Jan Veth.

Jan Veth schilderde samen met Anton Mauve en met de Amsterdame Joffers. Aan het turbulente eind van de late 19de eeuw begaf hij zich in het hart van de Nederlandse kunstwereld: de hoofdrolspelers van die vroeg-moderne tijd, legde Veth vast in een klassieke maar ook eigentijdse schilderstijl, terwijl hij in zijn bevlogen kunstkritieken uiting gaf aan zijn fijnzinnige blik op de veranderingen in de kunst: Veth was ook nog eens hoogleraar kunstgeschiedenis en esthetica in Amsterdam.

Jan Veth-zelf speelt de gastconservator die de bezoeker door de Dordtse tentoonstelling leidt, aan de hand van zijn eigen woorden in brieven en kritieken die samen de rode draad vormen. Met zijn schilderijen, litho's en geschriften, aangevuld met kunstwerken van de kunstenaars waar hij over schreef en wie hij bewonderde en verzamelde, neemt Jan Veth ons mee naar een bewogen tijdperk: de tijd waarin ideeën die wij hebben over wat kunst is en "dé kunstenaar", ontstaan zijn. 

Deelnemen?

Deze lezing wordt op donderdag 20 april van 20:00 tot 22:00 in het Forum gegeven. Voor leden kost deelname € 10,50, niet-leden betalen € 13,- per persoon. Meld je aan via onderstaande knop!

Meld je aan!