Duolezing over Suriname

26 juni 2022, van 14:30 tot 16:00 | Café Max

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Oog in oog met Paramaribo

In deze duolezing nemen professor Chan Choenni en Eric Kastelein je mee in de geschiedenis van Paramaribo en de Brits-Indiërs die er als contractarbeiders begonnen en uiteindelijk vaak relatief welvarende burgers werden.

Professor Chan Choenni neemt je mee naar India en Suriname. Hij vertelt over Brits-Indiërs die vanaf 1873 als contractarbeiders op de plantages in Suriname gingen werken, en hoe zij en veel van hun nakomelingen er in slaagden relatief welvarende burgers te worden. Zowel in Suriname als later ook in Nederland. Gebaseerd op zijn boek Geschiedenis van Hindostanen 1973-2015 (2021).

Eric Kastelein vertelt aan de hand van veel beeldmateriaal - een fascinerende wandeling door Paramaribo - over zijn onderzoek naar de (vergeten) geschiedenissen achter bijzondere mensen en gebeurtenissen die de afgelopen 250 jaar een gedenkteken hebben gekregen in de hoofdstad van Suriname. Zo zit het verhaal over monseigneur Wulfingh en de Majella-inrichting voor melaatsen uit 1895 vol verrassingen en bijzondere wendingen. Of Lutchman Sing (1870-1922), een steenrijk geworden oud-contractarbeider die zijn vermogen verdiende met vastgoed, kledingwinkels en de handel in …? En is alles wel bekend over het standbeeld van koningin Wilhelmina uit 1923? Kom, luister en kijk naar het verrassende verhaal. Gebaseerd op zijn boek Oog in oog met Paramaribo, verhalen over het herinneringserfgoed (2020).

Deelnemen

Deelnemen aan deze lezing is gratis, aanmelden is niet nodig.

Professor Chan Choenni en Eric Kastelein

                                                      Professor Chan Choenni en Eric Kastelein