Lezing Wanderlust - Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900

22 mei 2022, van 11:00 tot 12:30 | Bibliotheek Forum

Kosten: € 10,50 leden | € 13,00 niet leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Cultuurlezing door kunsthistoricus Hoo Man Chan over de landschapsschilderijen door 19e eeuwse Nederlandse schilders. Reis mee naar verre oorden, overweldigende natuur en bijzondere plekken. Sluit aan bij de tentoonstelling Wanderlust in het Dordrechts Museum die te zien is vanaf 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023.

Deze lezing wordt verplaatst naar najaar 2022

De tentoonstelling Wanderlust

In de tentoonstellingszalen van het Dordrechts Museum prijken in het voorjaar tientallen schilderijen van handzaam formaat tot grote afmetingen waarop uiteenlopende Europese landschappen te genieten zijn. Allemaal zijn ze geschilderd door 19de-eeuwse Nederlandse schilders, waaronder Cornelis Kruseman, Johan-Barthold Jongkind, Pierre-Louis Dubourq, Jacob Maris, en Alexander Wüst. Hun kalme natuurtaferelen van waterdrinkend vee in bergachtige landschappen worden afgewisseld met donkere nocturnes waarin bergstromen krachtig kolken onder een maanverlichte nachtelijke hemel, terwijl schilderingen van exotisch geklede bezoekers op Egyptische marktpleinen met arabeske architecturale sierelementen getuigen van de reizen die Nederlandse schilders naar een buiten-europese wereld maakten.

De tentoonstelling "Wanderlust" neemt u vanaf 19 juni mee op reis naar lyrische oorden, overweldigende natuur en verre vreemde plekken. Voor uw ogen wordt een nieuw beeld van een eeuw gecreëerd waarin het toerisme weliswaar nog niet bestond maar thuiszitten niet voor kunstenaars bedoeld was! In samenwerking met het Amsterdamse Rijksmuseum toont het Dordrechts Museum in deze expositie een nieuwe kijk op de 19de eeuw, gebaseerd op de laatste onderzoeken die gedaan zijn op het gebied van de 19de-eeuwse Nederlandse schilderkunst.

Meer informatie over de expositie.