Vrouwendag 2021

Invloed met impact: deze Zoetermeerse vrouwen hebben het!

Maandag 8 maart vieren wij Internationale Vrouwendag. Dit jaar is het thema ‘Invloed met Impact’. Om te laten zien dat iedere vrouw op haar eigen manier invloed heeft, zijn twintig Zoetermeerse vrouwen prachtig en krachtig gefotografeerd. Alle twintig delen daarbij bovendien hun persoonlijke verhaal.

Van Syrische vluchteling tot vrouwelijke elektricien, van dertienjarige scholiere tot wijze dame van 89: een heel divers palet van vrouwen die trots zijn op hún invloed met impact. Vrouwen die het waard zijn om met een schitterend portret en aansprekend verhaal in de schijnwerpers te staan.

Op deze pagina vind je ook diverse podcasts met verhalen van trotse vrouwen én kinderboeken met inspirerende verhalen over stoere meiden. Aanrader!

Maaike (33)

‘Als eenpitter heb ik in 1 jaar mijn fysiopraktijk succesvol opgezet. Ik ben trots op mijn cliënten die ik de afgelopen 5 jaar heb mogen behandelen. Met mijn kennis en kunde beïnvloed ik niet alleen hun fysieke, maar ook hun mentale gezondheid. Ik vlog erg graag. Op YouTube heb ik mijn eigen kanaal (FysioMaaike), waarop ik van alles uitleg over het menselijk lichaam. Afgelopen jaar heb ik hard gewerkt aan een onlineprogramma over rugklachten, omdat ik dat in mijn praktijk zó vaak tegenkom. Op deze manier kan ik nu iedereen in Nederland helpen hun rugklachten te bestrijden.

Mijn tip voor alle ondernemende vrouwen: zoek positieve professionals om je heen en zet je plannen door. Als je ergens écht voor gaat, dan lukt het je ook!’

Anita (40)

‘Groene Wij! Daar ben ik heel erg trots op. In het voorjaar van 2014 is deze community ontstaan vanuit de wens om gezond en bewust leven bereikbaar te maken voor iedereen. We leven op dit moment in een individualistische maatschappij. Zeker in zo’n samenleving vind ik het belangrijk de wereld een stukje mooier te maken. Met de oprichting van Groene Wij, een heel grote community en tribe, proberen we daar onze bijdrage aan te leveren.

Mijn tip voor iedere vrouw: met samenwerken kom je veel verder. Je bent niet elkaars concurrent, want er is genoeg voor iedereen. Denk niet aan ik, maar aan wij. Laat je ook nooit uit het veld slaan, als iemand zegt dat je iets niet kunt. Geloof in je eigen kracht!’

 

Bente (13)

‘Ik zit in de tweede klas van het Erasmus College Zoetermeer. Vanwege corona zijn de lessen online en breng ik veel tijd door in mijn kamer. Gelukkig bel ik veel met vriendinnen, zodat we toch contact hebben. Ik doe aan trampolinespringen en voetbal in een meidenteam. Later wil ik kinderarts worden, want ik wil graag kinderen helpen.

Ik ben trots op mijn eigen mening en durf die ook uit te spreken. Mijn moeder vindt dat ik heel goed duidelijk kan maken wat ik wil. Ze vindt bijvoorbeeld niet alle kleding die ik uitzoek leuk, maar geeft mij wel mijn zin als ik kan uitleggen waarom ik iets wil hebben.
Mijn tip voor alle meiden: wees nooit bang om te zeggen wat je denkt!’

 

Samira (25)

‘Na mijn studie ben ik gaan werken als combinatiefunctionaris Sport. Ik organiseer het sport -en beweegaanbod in de wijken Palenstein en Segwaert. Ook in deze moeilijke tijden kunnen kinderen toch nog lekker buiten bewegen. Doordat kinderen samen sporten worden hun sociale vaardigheden versterkt. Ze ervaren veel plezier tijdens deze activiteiten en daar ben ik trots op. Een gesprek met jongeren op straat geeft mij de mogelijkheid om leuke activiteiten voor hun te organiseren.

Mijn motto is ook mijn tip voor iedere vrouw: Als jij je goed voelt, positief en enthousiast bent, dan ontvang je dat altijd terug. Wees vooral jezelf en wijk hier niet vanaf, want je mag zijn wie je bent.’
 

Sri (40)

‘Dertien jaar geleden kwam ik naar Nederland. In Indonesië was ik het zesde kind in een groot gezin en kon ik niet doorleren. Eenmaal in Nederland volgde ik de ene opleiding na de andere. Ik ben er trots op dat ik door verder te leren, zoveel heb bereikt. Nadat ik de opleiding voor schoonheidsspecialist en pedicure had voltooid, startte ik mijn eigen schoonheids- en pedicuresalon aan huis in Zoetermeer. Nu ben ik in de laatste fase van de opleiding medisch pedicure.

Wat ik vrouwen mee wil geven? Je bent nooit te oud om te leren! Het maakt niet uit waar je vandaan komt, want in Nederland is het altijd mogelijk om naar school te gaan. Doorzetten is mijn motto, in goede en slechte tijden. Doe ik ook. Mijn man is nu ziek, maar we maken er het beste van.’

Demi (21)

‘Als een van de weinige vrouwen werk ik in de elektrotechniek. Ik ben er trots op dat ik me goed staande weet te houden tussen de mannen. Het was niet altijd even makkelijk en leuk, maar ik heb doorgezet. Nu werk ik in een team met mannen die me behandelen als familie. Als ik in het begin bij een bedrijf binnenkwam om mijn werk te doen, keken mensen vaak vreemd op. “Ojee, een vrouw”, zag je ze denken. Nu krijg ik steeds vaker te horen: “Een vrouw, wat leuk!”

Mijn tip voor elke vrouw is daarom: doe wat je zelf het leukst vindt en zet door om dat voor elkaar te krijgen. Ook al moet je soms vechten tegen vooroordelen.’ 

Marlies (43)

‘In 2011 kreeg ik de diagnose MS. Inmiddels zit ik in een rolstoel. Het is mij gelukt de moed erin te houden en ik heb twee kinderen gekregen. Zij zijn helemaal gewend aan een moeder in een rolstoel. Het heeft me tijd gekost om mijn situatie te accepteren, maar het is me gelukt. En daar ben ik best trots op!

Mijn tip voor vrouwen sluit daarop aan. Accepteer dat je niet alles alleen kan doen en pak de hulp aan die je wordt aangeboden.’

 

Amber (17)

‘Ik ben er trots op dat ik zoveel dingen doe, maar toch veel vrijheid voel. Ik ga naar school, werk, sport en heb een leuk sociaal leven. Best veel, maar toch voel ik me vrij. Het grootste deel van mijn leven draait om trampolinespringen. Ik ben topsporter en train drie keer per week bij Pro Patria (nu even niet natuurlijk). In groep 7 kreeg ik vmbo-kader als advies, maar dit jaar doe ik eindexamen havo.

Wat ik meiden wil zeggen: volg je hart en doe wat jij denkt dat het beste is!’ 

Sarah (32)

‘Vanaf het moment dat ik iets in mijn handen kon houden, was ik bezig met tekenen. Hele middagen zat ik thuis aan de grote tafel die bezaaid lag met kleurpotloden, stiften, papier en meer. Als ik tekende, voelde ik me het allergelukkigst. Inmiddels zijn we vele jaren verder en ben ik ontzettend trots op mijn creativiteit. Ik heb de kunstacademie afgerond en teken, schrijf en ontwerp er nog steeds op los. Dat doe ik voor mijn eigen onlineshop en andere projecten. Als ik creatief bezig ben, dan ben ik helemaal in mijn element!

Mijn tip voor vrouwen? Doe waar je blij van wordt, waar je een goed gevoel bij krijgt.’

Ingeborg (48)

‘Als wethouder in Zoetermeer heb ik tijdens de coronacrisis veel dingen voor elkaar kunnen te krijgen, zoals de oprichting van het project Zoetermeer voor elkaar. In dat project wordt coronahulp geregeld voor mensen in Zoetermeer die dat nodig hebben. Ik ben het meest trots op het feit dat ik van invloed kan zijn op cruciale momenten. Vroeger werkte ik bij het ministerie van Defensie en heb toen veel voor de positie van de vrouw kunnen betekenen. Nu zitten daar meer vrouwen in hogere functies en ook de positie van vrouwelijke militairen is verbeterd. Ik ben gedreven om het beste te doen. En of het nu gaat om kleine of grote gebaren: je kunt altijd van betekenis zijn. Dat is ook precies wat ik alle vrouwen wil meegeven.’

 

 

Wiam (60)

‘Mijn gedichtenbundel met de titel Ontmoeting van Werelden is net uit. Hoss Wilstra en ik hebben 10 gedichten van elkaar vertaald in de Arabische en in de Nederlandse Taal. We willen daarmee een brug slaan tussen verschillende culturen. Mijn vader was taalkundige in Irak en heeft mij altijd gestimuleerd veel met taal bezig te zijn. In de toekomst wil ik graag een dichterssalon aan huis organiseren en de schoonheid van de dichtkunst blijven uitdragen. Ik geniet van het leven en heb zeven prachtige kleinkinderen. Ik ben erg betrokken bij de samenleving en heb ondanks alle tegenslagen in het leven toch veel doorzettingsvermogen.

Wat ik alle vrouwen zou willen vertellen: zeg nooit dat je iets niet kan, maar blijf altijd doorgaan.’

 

Ans (89)

‘In mei word ik negentig en nog steeds ben ik heel actief. Zo ga ik naar de Thuiskamer van Het Vonkje, een project waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Naar eigen behoefte kunnen de ouderen de dag doorbrengen. Ook fiets is nog graag. Na mijn opleiding aan de BAVO Kweekschool bij de nonnen, ben ik zeven jaar onderwijzeres geweest in Amsterdam. Na mijn trouwen ben ik daarmee gestopt. Samen met mijn man heb ik drie jongens opgevoed. Het onderwijs bleef kriebelen. Toen de jongens oud genoeg waren, ben ik als invaller aan de slag gegaan en werd ik weer juf Ans. Ik had een fijn leven met mijn man. Ook nu ik alleen ben komen te staan, kan ik me goed redden. Ik stond en sta nog steeds enthousiast in het leven.

Mijn tip voor alle vrouwen: leef het leven positief en blijf zo lang mogelijk actief!’

Jenny (71)

‘Ik ben blij dat ik op mijn leeftijd nog van alles kan doen. Ooit hoorde ik de uitspraak: Ga niet met pensioen; blijf actief. Dat sprak me aan. Ik ben docent Nederlands en geef nog steeds les. Mocht het lesgeven stoppen, dan ga ik iets anders doen. Want actief zijn betekent niet automatisch dat je moet werken. Ik raak niet snel in paniek, want overal is een oplossing voor. Ik ben flexibel. Als het niet gaat zoals ik van tevoren bedacht heb, dan maak ik gewoon een nieuw plan.

Mijn motto “Actie geeft energie” deel ik graag met alle vrouwen.’ 

Shabnam (40)

Het meest ben ik trots op mijn doorzettingsvermogen.Naast de drukte van mijn gezin met jonge kinderen is het mij gelukt om aan één van de beste universiteiten ter wereld (Universiteit van Amsterdam) de Master Accountancy & Control met succes af te ronden.

Mijn tip voor alle vrouwen: als je ergens in gelooft, ga hier voor de volle 100% voor en dan bereik je altijd je doel.
 

Lies (79)

‘Ik ben er trots op dat ik aan de wieg heb gestaan van het project Peuterplus en Stichting Piëzo. Ik was leidinggevende in de kinderopvang, toen me iets opviel. Er woonden veel vrouwen met een migratieachtergrond in Zoetermeer, die weinig contact hadden met de buitenwereld. Dankzij Peuterplus en Piëzo zijn veel van deze vrouwen en hun kinderen geholpen. Ik hoop dit jaar tachtig te worden, maar ben nog steeds geïnteresseerd in mijn omgeving en wat daar gebeurt. Dat houdt mij jong en geeft zin aan mijn bestaan. Dankzij Piëzo ervaar ik een zinvolle oude dag en voel ik mij hierin niet alleen!

Ik zou alle vrouwen op het hart willen drukken zich in te zetten voor wat er op je pad komt. Pak je kans! Het verrijkt je leven als je om je heen blijft kijken. Sluit je niet af van de wereld, maar blijf elkaar ontmoeten.’

Bella (50)

‘Waar ik trots op ben? Op mijn drie dochters, die heel sterk en zelfstandig zijn. Ik heb ooit de keuze gemaakt een zakelijke en maatschappelijke carrière te combineren. Na de geboorte van mijn jongste dochter ben ik zelfstandig ondernemer geworden. Zo kon ik een betere balans vinden tussen werk en privé. Nooit spijt van gekregen! Ik zet me graag in voor maatschappelijke projecten in de stad. Zo organiseerde ik een aantal jaren het Beroepenfeest VMBO On stage en ben ik voorzitter van de hockeyvereniging, wat veel voldoening geeft. Ik vind het fijn om het wel en wee van de hockeyclub zo goed mogelijk te faciliteren en te zorgen dat de leden kunnen genieten van hun sport.

Mijn tip voor alle vrouwen: kies jouw eigen balans in werk en privé, en wees trots op de keuzes die je maakt.’

Janneke (53)

‘Ik ben trots op mijn werk. Ik heb een gevarieerde loopbaan en heb in verschillende bedrijfstakken gewerkt: in de farmaceutische industrie, het ziekenhuis, bij TNO, de universiteit, de politiek en de gemeente. Ik heb steeds nieuwe kennis en ervaringen opgedaan en vaardigheden ontwikkeld. Nu bouw ik sociale netwerken in de stad, zoals de Community tegen eenzaamheid. Ik ben niet bang voor het onbekende en stap steeds op nieuwe dingen af. Ik vind makkelijk mijn weg in een nieuwe setting.

Daarom zou ik alle vrouwen willen meegeven: wees niet bang; breek uit wat je kent en ontdek nieuwe dingen en daarmee nieuwe kanten aan jezelf.’ 

 

Roula (43)

‘Sinds 2014 woon ik in Nederland. Ik ben op meerdere dingen trots. Op de eerste plaats dat het me gelukt is hier een leven op te bouwen. Maar ook dat ik het goede voorbeeld heb kunnen zijn voor mijn kinderen en vastbesloten was de Nederlandse taal te leren. En gelukkig maar, want mijn kinderen van 21, 19 en 18 doen het allemaal erg goed op school. In Aleppo werkte ik bij de gemeente. In Nederland heb ik de opleiding voor HBO directiesecretaresse afgerond. Dat was soms lastig met de taal, maar het is me gelukt. Op dit moment doe ik vrijwilligerswerk bij Gilde Samenspraak. Ik ben ervan overtuigd dat het me lukt een baan als (directie)secretaresse te vinden.

Mijn tip voor alle vrouwen: kijk altijd naar het halfvolle en negeer het halflege glas.’

Femke (31)

‘De scouting heeft mij vanaf mijn vijfde jaar gevormd. Je groeit samen op in een veilige omgeving en krijgt al op jonge leeftijd verantwoordelijkheid. Voor elkaar, maar ook voor de natuur en de wereld om je heen. Ik doe al jaren vrijwilligerswerk bij de Scouting John McCormick. Anderhalf jaar geleden ben ik gekozen als voorzitter, wat ik een grote eer vind. Het is heel bijzonder dat mijn clubgenoten mij het vertrouwen hebben gegeven om hun voorzitter te zijn. Ik zet me in om dit vertrouwen waar te maken en de vereniging te leiden in deze moeilijke tijd.

Wat ik belangrijk vind om met vrouwen te delen? Zeg altijd wat je wilt en streef je ambities na. Of je nu thuisblijfmoeder wilt zijn, of een carrièretijger: alles is goed, als je het maar echt wilt.’

Linh (34)

‘De liefde bracht me naar Nederland en ik heb me veel Nederlandse gebruiken snel eigen gemaakt. Zwemmen, schaatsen, dansen, maar natuurlijk ook de Nederlandse taal. Ik heb heel snel carrière gemaakt bij Mc Donalds. Binnen drie jaar was ik manager en ik ben ook een paar keer tot medewerker van het jaar uitgeroepen. Inmiddels heb ik mijn mbo-3 afgerond. Waar ik ook trots op ben, is op de aparte Facebookpagina die ik heb gemaakt voor Vietnamese mensen in Nederland. Daarop deel ik allerlei tips over het wonen in Nederland. Inmiddels heeft deze pagina 23.000 volgers! Ik vind het heel fijn dat ik op deze manier zoveel mensen kan helpen.

Mijn tip voor alle vrouwen: maak je dromen waar. Als je je best doet komt het allemaal goed.’

Wat is jóuw verhaal?

Ook jij hebt vast een mooi verhaal te vertellen. Daarom roepen we alle Zoetermeerse vrouwen op om vanaf 8 maart op social media te delen waar zij zichzelf dankbaar voor zijn. Ben jij, net als de vrouwen uit de fotoreportage, ook trots op wat je hebt bereikt in jouw leven? Waar jij als vrouw voor staat? En wat je andere vrouwen mee zou willen geven? Deel dan jouw verhaal op Instagram en/of Facebook met de hashtag #TrotseZoetermeerseVrouwen.
 


 


Beluister de speciale podcasts over de verhalen van trotse vrouwen en kinderboeken met inspirerende verhalen over stoere meiden.

Aflevering 1

Inspirerende vrouwen en meisjes

Luister de podcast

Aflevering 2

De verbinding bij de Groene Wij met Anita van der Voort

Luister de podcast


De organisatie achter de verhalen

Bibliotheek Forum Zoetermeer vraagt dit jaar samen met het Stadstheater Zoetermeer, Stichting Piëzo, Gilde Samenspraak en de gemeente Zoetermeer aandacht voor de bijzondere verhalen van deze vrouwen en de adviezen die ze hebben voor andere vrouwen.