Cultuurlezing Caravaggio

17 februari 2019, van 11:00 tot 12:30 | Forum - Trainingsruimte, etage 2a

Kosten: € 10,00 (leden) € 12,50 (niet leden)

Hoo Man Chan vertelt over drie Utrechtse schilders die zich lieten inspireren door de Italiaanse schilder Caravaggio. Caravaggio maakte faam in de Baroktijd (begin van de zeventiende eeuw) door zijn realistische manier van schilderen. Sluit aan bij de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum in Utrecht.

Caravaggio maakte faam in de baroktijd (begin van de zeventiende eeuw) door zijn realistische manier van schilderen. Hij had een enorme invloed op de kunstenaarsgeneratie na hem in heel Europa. Het Caravaggisme werd een op zichzelf staand stroming in de schilderkunst. De drie Utrechtse schilders Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen maakten speciaal lange reizen naar Rome om daar het werk van Caravaggio te bestuderen en na te tekenen.

Utrecht, Caravaggio en Europa
De lezing sluit aan bij de over overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht over de wijze waarop de drie Utrechtse schilders werden beïnvloed door Caravaggio. Het mooiste werk van de Utrechters wordt omlijst met dat van hun Italiaanse, Franse, Spaanse en Vlaamse collega's. In totaal zijn 70 werken te zien, waarvan 48 schilderijen afkomstig uit internationale collecties - met als hoogtepunt "De graflegging" van Caravaggio uit de Vaticaanse musea.

Meer informatie over de tentoostelling in het Centraal Museum in Utrecht.