Coronavirus

Update: corona-aanpassingen per 15 oktober 2020

Het aantal coronabesmettingen moet omlaag. Wat zijn de gevolgen voor bibliotheken van de maatregelen die tijdens de persconferentie op 13 oktober zijn aangekondigd?

De meeste maatregelen die we eerder namen blijven in stand. Anderhalve meter afstand, hygiënemaatregelen zoals handgel, bezoekers vragen thuis te blijven bij klachten, gezondheidscheck en registratie bij activiteiten, medewerkers blijven zoveel mogelijk thuis werken, enzovoorts. Ook de speciale uurtjes blijven behouden.

Forum Café wordt afhaalpunt

Grotere consequenties zijn er voor de horeca in het Forum. Het Forum Café is vanaf 15 oktober dicht voor publiek, maar opent wel een afhaalpunt om alsnog lekker eten en drinken mee te kunnen nemen.

Aantal bezoekers

Het deurbeleid is belangrijk, we willen voorkomen dat het te druk wordt. Daarom verlagen we het aantal bezoekers dat tegelijk binnen mag zijn. In het Forum wordt dit verlaagd van 150 naar 100 bezoekers en in de wijkvestigingen blijft dit 25 bezoekers. Mandjes blijven verplicht voor elke bezoeker; deze geven aan hoeveel personen er binnen zijn. Reserveren voor een tijdvak is niet nodig en het huidige registratiesysteem blijft van kracht.

Activiteiten

Activiteiten blijven coronaveilig plaatsvinden met inachtneming van het huidig aantal toegestane deelnemers van 30 personen en anderhalve meter afstand.

Mondmasker

Het gebruik van het mondmasker wordt voortgezet. Alleen bij rondlopen; bij zitten kan het kapje weer af. Een mondmasker is voor bezoekers nog niet verplicht, in afwachting van een eventuele landelijke plicht, maar verzoeken we wel dringend aan elke bezoeker. Als de landelijke plicht ingaat, dan geldt dit automatisch ook voor de bibliotheek. 
 

Corona-aanpassingen per 1 oktober 2020

Bibliotheken voor iedereen veilig … met mondkapje en speciale uurtjes

Het zal je niet zijn ontgaan na de persconferentie van maandag 28 september. Los van andere maatregelen krijgen inwoners van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven het dringende advies een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Dat geldt ook in Zoetermeer … en dus ook in het Forum en de wijkvestigingen. Vanaf 1 oktober gaat deze extra maatregel in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wat voorop staat, is de gezondheid van onze bezoekers en medewerkers. Even belangrijk is, dat het Forum en de wijkvestigingen die fijne plekken blijven waar alle Zoetermeerders van harte welkom zijn. Met mondkapje weliswaar, maar alle faciliteiten blijven voor iedereen toegankelijk, los van de eerdere beperkingen die al golden vanwege het virus.

Mondkapje, maar alleen bij lopen
We hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan om het Forum en de wijkbibliotheken corona-veilig te houden. Onze medewerkers dragen vanaf 1 oktober een mondkapje om zowel zichzelf als de bezoekers te beschermen. En wij vragen jou hetzelfde te doen. Dat is alleen nodig als je door het Forum of de andere bibliotheken loopt of je op een andere manier voortbeweegt. Het mondkapje mag af zodra je gaat zitten. Bijvoorbeeld aan de leestafel, in het Forum Café, bij een spreekuur of op een studieplek. Geen mondkapje bij je? Haal er dan één bij de entree van het Forum.

Gereserveerde uren voor ouderen en anderen met een kwetsbare gezondheid, per 8 oktober
Natuurlijk hebben we ook gedacht aan mensen die om gezondheidsredenen liever op een rustig moment naar het Forum of de andere vestigingen van de bibliotheek komen. Voor hen hebben we speciale uren gereserveerd die ingaan per donderdag 8 oktober:

• op maandagen van 14.00 – 15.00 uur in Rokkeveen;
• op dinsdagen van 17.00 – 18.00 uur in Oosterheem;
• op donderdagen van 11.00 – 12.00 in het Forum.

Ook op deze rustige uurtjes vragen wij bezoekers een mondkapje te dragen. Vanzelfsprekend zijn ouderen en andere bezoekers met een kwetsbare gezondheid ook welkom op elk ander gewenst openingsmoment.

Samen houden we elkaar veilig
Veiligheid gaat boven alles. Maar ook mét mondkapje blijven het Forum en de vestigingen voor alle Zoetermeerders een fijne plek om te lezen en te leren, om informatie en advies te krijgen en om leuke dingen te doen. Een plek waar alle inwoners welkom zijn. Fijn als we dat met elkaar zo kunnen houden. Dankjewel alvast voor je medewerking en begrip!
 

Update: corona-aanpassingen per 13 juli

Per 1 juli zijn de coronamaatregelen in het land verder versoepeld. Wat betekent dit voor je berzoek aan de bibliotheek? De bibliotheek heeft enige tijd nodig om weer aanpassingen door te voeren. Daarom zijn per 13 juli de volgende wijzigingen van kracht:

 • De verblijfsfunctie van de biblotheek is weer terug: je kunt weer gebruik maken van de zitjes, de studieplekken, de Leestafel en het Forum Café. Bij de Leestafel vragen we je wel je handen van te voren te ontsmetten met de de gel die je daar vindt. Om de onderlinge afstand van anderhalve meter te blijven waarborgen, zijn sommige zitjes en stoelen afgeplakt. 
 • De publiekscomputers kunnen ook weer gebruikt worden voor recreatieve doeleinden. In verband met beperkte beschikbaarheid blijft er een maximale gebruiksduur per pc gelden.
 • Het gebruik van een mandje blijft verplicht voor alle bezoekers, ook voor een training of een spreekuur. Mandjes op = even wachten. Zo zorgen we er samen voor dat er niet teveel mensen in de bibliotheek tegelijk aanwezig zijn. 
 • De openingstijden blijven voorlopig ongewijzigd, dat wil zeggen: dagelijks van 11 uur tot 17 uur in het Forum en de vestigingen volgens hun reguliere tijden. 
 • De boekenbussen in de wijkvestigingen Rokkeveen en Oosterheem zijn weer de hele week open tijdens sluitingstijd, zodat je altijd je boeken kwijt kunt. In het Forum is geen boekenbus aanwezig. 
 • Bij activiteiten en bijeenkomsten worden de RIVM maatregelen in acht genomen. Vooraf aanmelden is verplicht.
 • De hoofdingang (op Stadhuisplein) is alleen geopend voor bezoek aan Bibliotheek en partners. Via de overige ingangen aan Engelandlaan en Perron kun je niet naar binnen voor de Bibliotheek. 

Tot snel ziens in de bibliotheek!

Update: corona-aanpassingen bij de heropening per 25 mei

Wat zijn we blij dat we weer open zijn! Alle medewerkers hebben je gemist. Natuurlijk zijn er maatregelen om iedereen veilig te houden. Lees alles door en bereid je voor op je bezoek. 

Aangepaste openingstijden

Forum: dagelijks 11:00-17:00 uur. Je kunt alleen via de hoofdingang op het Stadhuisplein naar binnen (en buiten) voor de Bibliotheek, de overige ingangen zijn niet in gebruik.
De vestigingen openen volgens hun reguliere tijden, met uitzondering van de boekenbus: deze is in de vestigingen alleen op donderdag open.

Coronaveiligheid bij je bezoek

 • Houd anderhalve meter afstand
 • Blijf thuis bij klachten
 • Schud geen handen
 • Mandje verplicht voor iedere bezoeker. Zijn ze op? Dan even wachten.
 • Leen doelgericht boeken: snuffel niet, maar reserveer ze liefst van te voren en neem alleen boeken in je handen die je mee gaat nemen.
 • Volg de aanwijzingen van de medewerkers op
 • Bij de ingang van het Forum hangt een telsysteem waarop je kunt zien hoeveel bezoekers er in het pand zijn (een primeur in Nederlandse bibliotheken!). Zo kun je ook zelf oordelen of je je bezoek liever uitstelt op drukkere momenten.

Veel gestelde vragen rondom de tijdelijke sluiting

Wanneer gaat de Bibliotheek weer open?

De Bibliotheken zijn vanaf 25 mei weer open! Let op met aangepaste openingstijden voor het Forum. Lees hier meer.

 

Kan ik mijn boeken/materialen wel inleveren?

Ja, dat is weer mogelijk, je kunt je materialen weer inleveren tijdens openingstijden.

Let op: De boekenbussen in de wijkvestigingen zijn allen op donderdag geopend.

Kan ik mijn boeken/materialen verlengen?

Ja, dat is weer mogelijk.

Tijdens de sluiting hebben wij de boeken centraal voor je verlengd:

 • Voor alle materialen met een vervaldatum t/m 28 april is de inleverdatum opgeschoven met minimaal 4 weken
 • Tot 8 juni kun je de materialen zonder te-laat-geld inleveren

 Je kunt de nieuwe inleverdatum bekijken door in te loggen via de website of via de Bibliotheek Wise app

Zijn de boekenbussen in de vestigingen open?

De boekenbussen in de vestigingen zijn alleen op donderdag open. 

Wordt er boete of te-laatgeld gerekend tijdens de sluiting?

Nee, over de periode dat de Bibliotheek dicht was (13 maart t/m 24 mei) zal geen te-laatgeld berekend worden.
 

Kan ik lid worden en e-books lenen?

Ja, je kunt je online inschrijven en betalen via iDeal. Je ontvangt een tijdelijk pasnummer waarmee je e-books kunt lenen. Zodra de Bibliotheek weer open is kun je fysieke pas ophalen. 

Activiteiten, bijeenkomsten en cursussen

Gaan de cursussen van de Volksuniversiteit door?

Je krijgt heirover bericht als je een cursus volgt bij de Volksuniversiteit.

Ik heb kaarten voor een activiteit en nu?

Activiteiten worden zoveel mogelijk uitgesteld naar een later tijdstip. Hierover ontvang je een bericht.
 

Overige vragen

Mijn abonnement met de Zoetermeerpas is verlopen, wat nu?

Je kunt je ZoetermeerPas verlengen aan de klantenservicebalie zodra de Bibliotheek weer open is op 25 mei. Hiervoor hebben we onderstaande voor nodig: 

 • ZoetermeerPas
 • Bibliotheekpas
 • Legititmatiebewijs

Handige tips voor thuis!

 • Digitaal lezen met de Online Bibliotheek

  Ruim 28.000 e-books én 3600 luisterboeken voor jong en oud.

  Naar de Online Bibliotheek!

 • Digitale bronnen en databanken

  Ook thuis kun je verschillende digitale bronnen raadplegen met een geldig abonnement.

  Naar de digitale bronnen!

 • Leesplezier en tips voor ouders en kinderen thuis

  Leuke en nuttige (lees)tips voor ouders die met kinderen thuis zitten.

  Naar de tips en links!