Update: corona-aanpassingen per 13 juli

Per 1 juli zijn de coronamaatregelen in het land verder versoepeld. Wat betekent dit voor je berzoek aan de bibliotheek? De bibliotheek heeft enige tijd nodig om weer aanpassingen door te voeren. Daarom zijn per 13 juli de volgende wijzigingen van kracht:

• De verblijfsfunctie van de biblotheek is weer terug: je kunt weer gebruik maken van de zitjes, de studieplekken, de Leestafel en het Forum Café. Bij de Leestafel vragen we je wel je handen van te voren te ontsmetten met de de gel die je daar vindt. Om de onderlinge afstand van anderhalve meter te blijven waarborgen, zijn sommige zitjes en stoelen afgeplakt.
  • De publiekscomputers kunnen ook weer gebruikt worden voor recreatieve doeleinden. In verband met beperkte beschikbaarheid blijft er een maximale gebruiksduur per pc gelden.
  • Het gebruik van een mandje blijft verplicht voor alle bezoekers, ook voor een training of een spreekuur. Mandjes op = even wachten. Zo zorgen we er samen voor dat er niet teveel mensen in de bibliotheek tegelijk aanwezig zijn.
  • De openingstijden blijven voorlopig ongewijzigd, dat wil zeggen: dagelijks van 11 uur tot 17 uur in het Forum en de vestigingen volgens hun reguliere tijden.
  • De boekenbussen in de wijkvestigingen zijn weer de hele week open tijdens sluitingstijd, zodat je altijd je boeken kwijt kunt.

Tot snel ziens in de bibliotheek!

Update: corona-aanpassingen bij de heropening per 25 mei

Wat zijn we blij dat we weer open zijn! Alle medewerkers hebben je gemist. Natuurlijk zijn er maatregelen om iedereen veilig te houden. Lees alles door en bereid je voor op je bezoek.

Aangepaste openingstijden

Forum: dagelijks 11:00-17:00 uur. Je kunt alleen via de hoofdingang op het Stadhuisplein naar binnen (en buiten) voor de Bibliotheek, de overige ingangen zijn niet in gebruik.
De vestigingen openen volgens hun reguliere tijden, met uitzondering van de boekenbus: deze is in de vestigingen alleen op donderdag open.

Nog geen verblijfsfunctie

• Tijdelijk geen gebruik van zitjes, toiletten en studeerplekken
  • Publiekspc’s alleen open voor noodzakelijke administratie, maximaal 50 minuten per gebruiker
  • Forum Café alleen open voor afhalen en catering (per juni)
  • Vergaderruimtes en podium beperkt reserveerbaar

Aangepast lenen / inleveren

• Tot 8 juni kun je materialen inleveren zonder te-laat-geld te betalen
  • Boeken worden 36 uur in quarantaine gehouden voordat ze weer uitleenbaar zijn
  • Let op: boeken in de boekenbus worden pas na 36 uur verwerkt. Tot dan blijven ze op je pas staan.
    Liever direct van je pas? Lever ze dan binnen in via het inname/uitleenstation tijdens openingstijden.

Coronaveiligheid bij je bezoek

• Houd anderhalve meter afstand
  • Blijf thuis bij klachten
  • Schud geen handen
  • Mandje verplicht voor iedere bezoeker. Zijn ze op? Dan even wachten.
  • Leen doelgericht boeken: snuffel niet, maar reserveer ze liefst van te voren en neem alleen boeken in je handen die je mee gaat nemen.
  • Volg de aanwijzingen van de medewerkers op
  • Bij de ingang van het Forum komt een telsysteem te hangen waarop je kunt zien hoeveel bezoekers er in het pand zijn (een primeur in Nederlandse bibliotheken!). Zo kun je ook zelf oordelen of je je bezoek liever uitstelt op drukkere momenten.

Veel gestelde vragen rondom de tijdelijke sluiting

Wanneer gaat de Bibliotheek weer open?

De Bibliotheken zijn vanaf 25 mei weer open! Let op met aangepaste openingstijden voor het Forum. Lees hier meer.

Kan ik mijn boeken/materialen wel inleveren?

Ja, dat is weer mogelijk, je kunt je materialen weer inleveren tijdens openingstijden.

Let op: De boekenbussen in de wijkvestigingen zijn allen op donderdag geopend.

Kan ik mijn boeken/materialen verlengen?

Ja, dat is weer mogelijk.

Tijdens de sluiting hebben wij de boeken centraal voor je verlengd:

• Voor alle materialen met een vervaldatum t/m 28 april is de inleverdatum opgeschoven met minimaal 4 weken
  • Tot 8 juni kun je de materialen zonder te-laat-geld inleveren

Je kunt de nieuwe inleverdatum bekijken door in te loggen via de website of via de Bibliotheek Wise app

Zijn de boekenbussen in de vestigingen open?

De boekenbussen in de vestigingen zijn alleen op donderdag open.

Wordt er boete of te-laatgeld gerekend tijdens de sluiting?

Nee, over de periode dat de Bibliotheek dicht was (13 maart t/m 24 mei) zal geen te-laatgeld berekend worden.

Kan ik lid worden en e-books lenen?

Ja, je kunt je online inschrijven en betalen via iDeal. Je ontvangt een tijdelijk pasnummer waarmee je e-books kunt lenen. Zodra de Bibliotheek weer open is kun je fysieke pas ophalen.

Activiteiten, bijeenkomsten en cursussen

Gaan de cursussen van de Volksuniversiteit door?

Je krijgt heirover bericht als je een cursus volgt bij de Volksuniversiteit.

Ik heb kaarten voor een activiteit en nu?

Activiteiten worden zoveel mogelijk uitgesteld naar een later tijdstip. Hierover ontvang je een bericht.

Overige vragen

Mijn abonnement met de Zoetermeerpas is verlopen, wat nu?

Je kunt je ZoetermeerPas verlengen aan de klantenservicebalie zodra de Bibliotheek weer open is op 25 mei. Hiervoor hebben we onderstaande voor nodig:

• ZoetermeerPas
  • Bibliotheekpas
  • Legititmatiebewijs

Handige tips voor thuis!

• Digitaal lezen met de Online Bibliotheek

Ruim 28.000 e-books én 3600 luisterboeken voor jong en oud.

Naar de Online Bibliotheek!

• Digitale bronnen en databanken

Ook thuis kun je verschillende digitale bronnen raadplegen met een geldig abonnement.

Naar de digitale bronnen!

• Leesplezier en tips voor ouders en kinderen thuis

Leuke en nuttige (lees)tips voor ouders die met kinderen thuis zitten.

Naar de tips en links!