Zoetermeer Schrijft

Deze zomer dagen we de schrijvers onder ons uit in een schrijfchallenge Zoetermeer Schrijft. De hele zomer zomer vind je hier een aantal korte, inspirerende en creatieve schrijfopdrachten die je aanzetten tot schrijven. Pak je pen (weer) op en schrijf mee!

#ZoetermeerSchrijft

We nodigen je uit om je tekst te delen. Dit is natuurlijk niet verplicht maar wel leuk. Je mag je tekst als een reactie achterlaten of je mag het delen op je persoonlijke social media-kanalen (Facebook, Instagram of Twitter). Vergeet niet om de hashtag #ZoetermeerSchrijft te gebruiken. Zo kunnen we elkaar als schrijvers altijd terugvinden.

Veel succes en bovenal veel schrijfplezier! We kijken uit naar jullie kleurrijke verhalen!

Deze schrijfopdrachten zijn van Jacqueline van Zwieteren van www.hetverhaalachter.nl i.s.m. Bibliotheek Zoetermeer.

Schrijfopdracht: Zomers stapelgedicht

Goed om te weten
Dit is een poëzieopdracht voor iedereen die het leuk vindt om met woorden te spelen. Dus ook voor jou, de schrijver (in spe)! Je hebt alleen je boekenverzameling nodig (of met toestemming die van een ander) en een fototoestel of mobiel met camerafunctie.

Warming-up

Ga naar je boekenkast, je boekenplank of daar waar jij je boeken hebt verzameld. Het maakt niet uit wat voor boeken je hebt staan. Thrillers, sciencefiction, studie- of kookboeken. Nederlandse of anderstalige. Historische of commerciële boeken. Streek- of psychologische romans. Voor deze oefening is ieder boek geschikt. En zelfs, ondanks dat je met de titels aan de slag gaat, een boek zonder titel. Als je voor je verzameling staat, laat je je ogen over de titels glijden. Zijn er titels bij die je raken, die je iets doen, die je mooi, vreemd of juist grappig vindt? Niet omdat je de inhoud van het boek kent, maar puur om de woorden in de titel.

Stapelen

Neem het thema zomer in gedachten en zoek nu titels uit die de zomer voor jou vertegenwoordigen. Haal zoveel boeken uit de kast als je wilt en ga dan stapelen in een volgorde waarvan jij vindt dat de woorden elkaar mooi opvolgen, zoals in een gedicht. Het stapelgedicht mag natuurlijk zowel vaag als heel helder zijn, grappig of serieus. Alles al naar gelang je bui, je zin en de titels die je voorhanden hebt. Staar je niet blind op eindrijm (boek-hoek, stop-drop …), binnenrijm (de sloep voer …) of alliteratie (Lotje leerde Leentje lopen langs …). Lees je stapelgedicht een paar maal hardop voor. Klinkt het zoals je het wilt laten klinken? Of wil je toch nog iets veranderen? Je mag er zolang over doen als je wilt én je mag zoveel stapelgedichten maken als je kunt. Je zult merken dat het verslavend werkt.

Foto: Jacqueline van Zwieteren - Het verhaal achter

Schijfopdracht: Kleur bekennen

Goed om te weten
Dit is een autobiografische schrijfopdracht. Schrijf je liever fictief? Laat dan je fantasie los op een denkbeeldig personage en zijn/haar gekozen kleur.

Warming-up
Kijk om je heen. Welke kleuren zie je allemaal? Kies één willekeurige kleur en schrijf deze in het midden van een leeg vel papier. Zet een wekker op drie minuten en schrijf om de gekozen kleur in steekwoorden (dus géén zinnen) alles wat je te binnenschiet met deze kleur in gedachten. Het resultaat noem je ook wel een associatiewolk of spinassociatie. Bedenk dan dat je een sjaal cadeau krijgt in deze kleur. Ben je blij? Is het een kleur waar jij je comfortabel bij voelt? Of ga je hem nooit aantrekken? Vind je de kleur bij je passen of niet? En waarom wel of waarom niet?

Schrijven
Zet een wekker op tien minuten. Schrijf een korte tekst over de gekregen sjaal in de bewuste kleur. Maak gebruik van de steekwoorden uit je associatiewolk om je gedachten en gevoelens omtrent de kleur vorm te geven. Schrijf je tekst in de eerste persoon (ik-vorm).
Als de tijd om is, ga je woorden tellen. Je tekst mag namelijk niet langer zijn dan 150 woorden, heb je er meer dan zul je moeten schrappen. Heb je er minder, dan hoef je niet aan te vullen, tenzij je dat zelf wilt. Schrappen is lastig, maar maakt je tekst altijd scherper. Kijk bijvoorbeeld naar overbodig geplaatste bijvoeglijke naamwoorden en dubbele zinnen. Staan er woorden en/of zinnen in je tekst die te mooi zijn om zomaar weg te gooien, sla ze dan op in een ander bestand. Ze kunnen altijd nog eens van pas komen in een van je andere teksten.

Foto: Jacqueline van Zwieteren - Het verhaal achter

Schrijfactiviteiten in de Bibliotheek

Smaakt deze challenge naar meer? Doe dan eens mee aan het maandelijkse Schrijfcafé of de Verhalenkring | Levensverhalen schrijven. Of bekijk wat de Werkgroep Schrijven en Werkgroep Poëzie kunnen betekenen.