Zoetermeer Schrijft

Deze zomer dagen we de schrijvers onder ons uit in een schrijfchallenge Zoetermeer Schrijft. De hele zomer vind je hier een aantal korte, inspirerende en creatieve schrijfopdrachten die je aanzetten tot schrijven. Pak je pen (weer) op en schrijf mee!

#ZoetermeerSchrijft

We nodigen je uit om je tekst te delen. Dit is natuurlijk niet verplicht maar wel leuk. Je mag je tekst als een reactie achterlaten of je mag het delen op je persoonlijke social media-kanalen (Facebook, Instagram of Twitter). Vergeet niet om de hashtag #ZoetermeerSchrijft te gebruiken. Zo kunnen we elkaar als schrijvers altijd terugvinden.

Veel succes en bovenal veel schrijfplezier! We kijken uit naar jullie kleurrijke verhalen!

Deze schrijfopdrachten zijn van Jacqueline van Zwieteren van www.hetverhaalachter.nl i.s.m. Bibliotheek Zoetermeer. 

Schrijfopdracht: Het gebakje

Goed om te weten
Dit is een autobiografische schrijfopdracht. Schrijf je liever fictief? Laat dan je fantasie los op een denkbeeldig personage en zijn/haar gekozen gebakje.

Warming-up
Heb je een favoriet gebakje? Misschien een harde mokka of een Bossche Bol? Of ga jij voor een appelpunt of kwarktaartje? Misschien ben je geen zoetekauw, dat kan natuurlijk ook. Geen probleem, je kunt deze oefening gewoon meedoen.
Bedenk welk gebakje/taartje jij het allerlekkerst vindt. Het mag ook een gevulde koek, appelflap, een amandel- of saucijzenbroodje o.i.d. zijn. Als je geen enkel gebakje lekker vindt, gebruik je het gebakje dat het eerste in je naar bovenkomt.
Maak vier kolommen, zet bovenaan deze kolommen van links naar rechts de zintuigen zien, ruiken, proeven en horen. Vul de kolommen vervolgens met associaties (in steekwoorden) met het gekozen gebakje in gedachten. Zet een wekker op 4 minuten, stop niet met associëren tot de tijd om is.

Schrijven
Schrijf nu een korte tekst over hoe je het gebakje bij de lezers zou aanprijzen of afraden. Maak gebruik van je steekwoorden uit de zintuigassociatie. Je mag flink overdrijven en dramatiseren, maar je mag ook heel serieus blijven. Probeer wel bij je gevoel en jouw waarheid te blijven. Geef je verhaal een prikkelende titel, anders dan de naam van het gebak. Je schrijft maximaal 15 minuten. Als de tijd om is, lees je je tekst nog eens goed door. Staat er wat je wilt vertellen? Denk je dat de lezer het gebakje ziet, ruikt, proeft of hoort door het lezen van jouw tekst? Met andere woorden, heb je je zintuigen gebruikt tijdens het schrijven? Loopt het water de lezer in de mond?

Foto: Brooke Lark op Unsplash

Schrijfopdracht: Contactadvertentie

Goed om te weten
Dit is een fictieve schrijfopdracht voor iedereen die het leuk vindt om te fantaseren en met taal een verzonnen tekst te creëren. Dus ook voor jou, de schrijver (in spe)!

Warming-up
Bekijk en lees de contactadvertenties uit 1870 hierboven. Ze komen uit de collectie van Liefde van Toen, verzameld door Mark Traa (Bron: Delpher.nl). De bovenste – van H. aan Louise – stond als eerste in de krant, de onderste – van L. aan Herman – is een reactie op de bovenste advertentie. Je hoeft nog niets op te schrijven.
Bedenk eerst welke relatie Louise en Herman met elkaar hebben. We zijn geneigd om te denken dat het hier om twee geliefden gaat. Maar misschien is hun relatie wel van een hele andere orde. Zijn het familieleden, collega’s, partners in crime of nog iets anders?
Verzin dan drie verschillende redenen waarom Herman ergens op Louise heeft staan wachten. Waar was dat en op welk tijdstip? En waarom voelde het niet verschijnen van Louise als onverdiend? Schrijf deze redenen in maximaal vijf regels per reden op. Lees ze nog eens goed door en kies er dan één uit waar je mee verder wilt gaan.
Met de gekozen bedoeling van Herman verzin je vervolgens drie redenen waarom Louise niet kon komen. Wie is M.? Schrijft ze de waarheid of is M. een excuus? Schrijf ook deze redenen in maximaal vijf regels per reden op. Lees ze nog eens goed door en kies er dan ook hier één uit waar je mee verder wilt gaan.

Schrijven
Je hebt nu drie ingrediënten voor je verhaal verzonnen: De relatie tussen Herman en Louise, de reden voor het tevergeefs wachten van Herman op Louise en tot slot de reden waarom Louise niet op kwam dagen. Zet een wekker op vijfentwintig minuten. Schrijf een korte tekst over Herman en Louise met als basis de drie ingrediënten. Schrijf je tekst in de derde persoon (hij/zij). Als de tijd om is, ga je woorden tellen. Je tekst mag namelijk niet langer zijn dan 350 woorden, heb je er meer dan zul je moeten schrappen. Heb je er minder, dan hoef je niet aan te vullen, tenzij je dat zelf wilt. Schrappen is lastig, maar maakt je tekst altijd scherper. Kijk bijvoorbeeld naar overbodig geplaatste bijvoeglijke naamwoorden en dubbele zinnen. Staan er woorden en/of zinnen in je tekst die te mooi zijn om zomaar weg te gooien, sla ze dan op in een ander bestand. Ze kunnen altijd nog eens van pas komen in een van je andere teksten.

Foto: Liefde van Toen, verzameld door Mark Traa - Delpher.nl

Schrijfopdracht: Zomers stapelgedicht

Goed om te weten
Dit is een poëzieopdracht voor iedereen die het leuk vindt om met woorden te spelen. Dus ook voor jou, de schrijver (in spe)! Je hebt alleen je boekenverzameling nodig (of met toestemming die van een ander) en een fototoestel of mobiel met camerafunctie.

Warming-up

Ga naar je boekenkast, je boekenplank of daar waar jij je boeken hebt verzameld. Het maakt niet uit wat voor boeken je hebt staan. Thrillers, sciencefiction, studie- of kookboeken. Nederlandse of anderstalige. Historische of commerciële boeken. Streek- of psychologische romans. Voor deze oefening is ieder boek geschikt. En zelfs, ondanks dat je met de titels aan de slag gaat, een boek zonder titel. Als je voor je verzameling staat, laat je je ogen over de titels glijden. Zijn er titels bij die je raken, die je iets doen, die je mooi, vreemd of juist grappig vindt? Niet omdat je de inhoud van het boek kent, maar puur om de woorden in de titel.

Stapelen

Neem het thema zomer in gedachten en zoek nu titels uit die de zomer voor jou vertegenwoordigen. Haal zoveel boeken uit de kast als je wilt en ga dan stapelen in een volgorde waarvan jij vindt dat de woorden elkaar mooi opvolgen, zoals in een gedicht. Het stapelgedicht mag natuurlijk zowel vaag als heel helder zijn, grappig of serieus. Alles al naar gelang je bui, je zin en de titels die je voorhanden hebt. Staar je niet blind op eindrijm (boek-hoek, stop-drop …), binnenrijm (de sloep voer …) of alliteratie (Lotje leerde Leentje lopen langs …). Lees je stapelgedicht een paar maal hardop voor. Klinkt het zoals je het wilt laten klinken? Of wil je toch nog iets veranderen? Je mag er zolang over doen als je wilt én je mag zoveel stapelgedichten maken als je kunt. Je zult merken dat het verslavend werkt.

Foto: Jacqueline van Zwieteren - Het verhaal achter

Schijfopdracht: Kleur bekennen

Goed om te weten
Dit is een autobiografische schrijfopdracht. Schrijf je liever fictief? Laat dan je fantasie los op een denkbeeldig personage en zijn/haar gekozen kleur.

Warming-up
Kijk om je heen. Welke kleuren zie je allemaal? Kies één willekeurige kleur en schrijf deze in het midden van een leeg vel papier. Zet een wekker op drie minuten en schrijf om de gekozen kleur in steekwoorden (dus géén zinnen) alles wat je te binnenschiet met deze kleur in gedachten. Het resultaat noem je ook wel een associatiewolk of spinassociatie. Bedenk dan dat je een sjaal cadeau krijgt in deze kleur. Ben je blij? Is het een kleur waar jij je comfortabel bij voelt? Of ga je hem nooit aantrekken? Vind je de kleur bij je passen of niet? En waarom wel of waarom niet?

Schrijven
Zet een wekker op tien minuten. Schrijf een korte tekst over de gekregen sjaal in de bewuste kleur. Maak gebruik van de steekwoorden uit je associatiewolk om je gedachten en gevoelens omtrent de kleur vorm te geven. Schrijf je tekst in de eerste persoon (ik-vorm).
Als de tijd om is, ga je woorden tellen. Je tekst mag namelijk niet langer zijn dan 150 woorden, heb je er meer dan zul je moeten schrappen. Heb je er minder, dan hoef je niet aan te vullen, tenzij je dat zelf wilt. Schrappen is lastig, maar maakt je tekst altijd scherper. Kijk bijvoorbeeld naar overbodig geplaatste bijvoeglijke naamwoorden en dubbele zinnen. Staan er woorden en/of zinnen in je tekst die te mooi zijn om zomaar weg te gooien, sla ze dan op in een ander bestand. Ze kunnen altijd nog eens van pas komen in een van je andere teksten.

Foto: Jacqueline van Zwieteren - Het verhaal achter

Schrijfactiviteiten in de Bibliotheek

Smaakt deze challenge naar meer? Doe dan eens mee aan het maandelijkse Schrijfcafé of de Verhalenkring | Levensverhalen schrijven. Of bekijk wat de Werkgroep Schrijven en Werkgroep Poëzie kunnen betekenen.