Moeite met lezen?

Kun je de kleine lettertjes niet meer lezen en helpt een bril niet meer? Word lezen te vermoeiend of kun je het boek niet meer vasthouden? De Bibliotheek kan iets voor je betekenen als je geen 'gewone' boeken (meer) kunt lezen. Wij helpen je graag met een passende oplossing.
Wat heeft de Bibliotheek te bieden?
De Bibliotheek heeft in alle vestigingen grote letterboeken in de collectie.
- Grote letterboeken: de gebruikte letters zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone romans;
- Luisterboeken: er is een ruime collectie luisterboeken beschikbaar via de Online Bibliotheek app. Deze app is gratis te downloaden via de App Store of Google Play.
Grote collectie gesproken boeken

Op deze website www.bibliotheek.nl/passendlezen staan 45.000 gesproken boeken. Je krijgt als lid van de bibliotheek gratis toegang tot deze gesproken boeken. Voorwaarde is dat je bij inschrijving aangeeft dat je een leesbeperking hebt, bijvoorbeeld als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen moeilijk niet of moeilijk gaat, kun je gebruik maken van deze gesproken boeken.
Je kunt je op de website aanmelden door in te loggen met jouw lidmaatschapgegevens. Na inschrijving kun je de gekozen boeken op het boekenplankje zetten. Op het plankje passen maximaal 15 boeken die je zolang mag lenen als je wilt.
Je kunt je gesproken boeken streaming beluisteren via een computer, tablet of smartphone. Dit betekent dat je de boeken beluistert via een internetverbinding, je hoeft ze dus niet te downloaden of op te slaan op je apparaat. Hiervoor gebruik je de online player die op de website staat.
Heb je vragen, kijk dan op de website of vraag het in de Bibliotheek!
Audiolezen, braillielezen, letterlezen en combilezen

Daarnaast bestaan er ook mogelijkheden op het gebied van audiolezen, braillelezen,
letterlezen en combilezen. Bibliotheekservice Passend Lezen bestaat uit meer dan 75.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Aanvullend zijn er ruim 15.000 brailleboeken verkrijgbaar en is er voor de jeugd SuperBoek, met ruim 10.000 jeugdboeken en tijdschrifttitels in gesproken vorm, braille of Jumboletter. Kijk voor meer informatie op www.passendlezen.nl!
Visio
Visio ondersteunt slechtzienden en blinden bij hun vragen over o.a. hulpmiddelen op het gebied van lezen. Voor de ondersteuning van Visio zijn altijd de oogheelkundige gegevens van de behandelend arts nodig. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Visio!