Young Adult, scholieren en studenten

De Bibliotheek is er ook voor jongeren, scholieren en studenten. Naast boeken zijn er ook digitale bronnen die handig zijn bij het maken van werkstukken of studie. Of kom studeren en werken zonder afgeleid te worden. De Bibliotheek is meer dan boeken. Ontdek het zelf en laat je verrassen!

Young Adult collectie

Young Adult is een genre in de literatuur, afkomstig uit de Verenigde Staten. Inmiddels is het genre ook in Nederland erg populair. De Young Adult collectie is te vinden in het Forum en is herkenbaar aan de D op de zijkant. De boeken in deze collectie zijn geschreven voor jongeren tussen de 14 en 21 jaar. De boeken gaan over onderwerpen zoals verliefdheid, seks, verslaving, etc. Kijk voor leestips, inspiratie, series, schrijversinterviews en (jongeren)literatuur op de Jeugdbibliotheek.nl.

 

(Profiel)werkstukken en spreekbeurten

Als je op zoek bent naar een onderwerp voor je (profiel)werkstuk of bronnen dan kun je natuurlijk gebruik maken van het internet. Toch is niet alles te vinden op het internet. Met behulp van de catalogus kun je niet alleen zoeken in de fysieke collectie naar boeken maar ook in de online collectie naar websites of online artikelen. Er zijn nog meer handige plekken voor betrouwbare informatie zoals:

  • Actuele Documentatiebank; hier vind je dossiers met artikelen, websites, foto's en leestips over veelgevraagde onderwerpen uit het nieuws
  • Pressreader: Zoek in kranten en publicaties uit binnen-, én buitenland
  • Delpher: Zoek in oude Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften

Lezen of luisteren voor je lijst

Lezen voor de lijst kan echt leuk zijn als je het juiste boek vindt. Er zijn heel handige sites die je kunnen helpen bij het kiezen van een boek of het maken van een boekverslag. Denk ook eens aan lezen op je mobiel met een e-book of luisteren naar een boek, dan heb je lekker je handen vrij!
Twijfel je over het niveau van het boek? Doen dan de nivotest.
Heb je het boek gelezen en moet je een verslag maken? Maak dan gebruik van de Literom*) en de Uittrekselbank, deze databanken zitten vol  betrouwbare informatie over (lijst)boeken en schrijvers.

*) HANDIG: LiteRom en Uittrekselbank zijn ook thuis te raadplegen.

Studeren zonder afleiding?

"Je moeder, je broertje, de bouwvakkers bij de buren, Grumpy Cat, vloggers, bloggers, Ronnie, Kleine, likes, apps..." Ze leiden alleen maar af. Wil jij studeren zonder afleiding? In de Bibliotheek heb je rust aan je hoofd en kun je focussen. Dan slaag je straks glansrijk voor je examen
Samen of alleen?! Er zijn (stille) werkplekken, gratis wifi, print- en kopieer faciliteiten, examenbundels, databanken voor je (profiel)werkstukken en uittreksels. Wil je echt rustig zitten? Kom dan na 17.00 uur! Het Forum is op werkdagen elke avond tot 20.00 uur geopend!

Vanaf 24 juni 2020 is de trainingsruimte van het Forum (i.p.v. de Raadszaal) op verdieping 2a  beschikbaar als stilte- en studieruimte voor studenten.

Ook handig om te weten!

Wist je dat je in de Bibliotheek ook

  • kunt oefenen en leren voor je rijbewijs? Met Theorie.nl oefen je voor je CBR theorie-examen.
  • kunt luisteren naar muziek? Via Muziekweb luister je naar jouw favoriete muziek.

Overige tips en websites

Meer boekentips en inspiratie? Kijk dan eens op onderstaande websites;

  • Boekenzoeker: Zoek een boek dat bij je past! Geef aan waar je van houdt en je krijgt kant en klare titels
  • JaapLeest: Boordevol leestips en recenties
  • Hebban: de nieuwste en populairste Young Adult boeken en andere genres

Lid worden?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je (weer) lid worden? Tot 18 jaar ben je gratis lid! Ben je ouder dan heeft de Bibliotheek verschillende abonnementen. Heb je een ZoetermeerPas of CJP dan ben je gratis of met korting lid. Informeer bij de balie naar een passend abonnement of bekijk de mogelijkheden online.