De Balkan, het kruitvat van Europa

Tijdens deze korte cursus van twee bijeenkomsten leer je alles over de geschiedenis van en gevaren voor deze interessante kant van Europa!
Op de Balkan is de scheidslijn tussen Oost en West goed zichtbaar. Niet alleen in religieus opzicht, maar ook in de geschiedenis en het schrift (het Cyrillisch ten opzichte van het Latijnse schrift).
De zuidelijke Balkanvolkeren hebben veel langer deel uitgemaakt van het Ottomaanse Rijk dan Slovenië en Kroatië. Mede daardoor heeft de etnische mengelmoes in die landen tot diep in de twintigste eeuw bestaan. Na de dood van de Joegoslavische president Tito zijn de etnische spanningen enorm toegenomen, uitgebuit ook door nationalistische voorlieden (o.a. Milosevic). Nog altijd leven deze spanningen en zorgen voor mogelijke conflicten die zomaar voor een grotere oorlog kunnen zorgen: Kosovo, Bosnië en Macedonië zijn hier voorbeelden van.
De Balkan is ook een gebied waar grote mogendheden met meer dan gewone belangstelling naar kijken. In de 19e en begin 20ste eeuw waren dat Rusland, Oostenrijk-Hongarije en Engeland. Tegenwoordig zijn dat Rusland, de EU, maar ook China. Eén schot kan bij wijze van spreken genoeg zijn voor een nieuw, groot conflict. Denk aan 28 juni 1914, toen de aanslag op Aartshertog Franz Ferdinand de aanleiding bleek te vormen voor de Eerste Wereldoorlog.
Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor deze cursus!
Praktische informatie
Deze korte cursus bestaat uit twee lessen en vindt plaats op zondag 5 maart en 12 maart 2023. De lestijden zijn van 11:00 tot 12:30 uur. Deelname kost € 49,- voor leden en € 54,- voor niet-leden.