Bibliotheek Forum Zoetermeer finaleplaats verkiezing Beste Bibliotheek 2020

Gepubliceerd op: 6 maart 2020 14:28

Medewerkers van de bibliotheek

De shortlist van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2020 is bekend. Uit de 22 binnengekomen nominaties koos de vakjury van Bibliotheekblad deze finalisten: de bblthk Wageningen, Forum Groningen, Forum Zoetermeer, het Huis van Eemnes en LocHal Tilburg.

In de komende maanden zullen deze vijf bibliotheken, op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar, bezocht worden door de juryleden. Zij gaan de instellingen met name beoordelen op de criteria die de bibliotheekwet (Wsob) toekent aan het openbaar bibliotheekwerk. Het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in de stad krijgen daarbij extra aandacht. De inwoners kunnen helpen door vanaf 15 mei op de bibliotheek te stemmen: elke stem telt mee.

We hopen dat inwoners ook trots zijn en willen stemmen

Joke Mos, directeur van Bibliotheek Forum Zoetermeer, is vereerd met de finaleplaats. “De bibliotheek in het Stadshart is een van de eerste, misschien wel dé eerste echte hotspotbibliotheek in het land, waar alle mensen welkom zijn. Een gastvrije plek midden in het Stadshart. In het Forum kom je niet alleen voor boeken en informatie, je kunt er ook maatschappelijke ondersteuning krijgen, taalhulp, meedoen aan leuke en leerzame activiteiten en anderen ontmoeten als je je eenzaam voelt. In het Forum werken we samen met wel 45 lokale organisaties. Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en daar zet het Forum zich voor in. We hopen dat onze Zoetermeerse mede-inwoners ook trots zijn op het Forum en straks in mei en juni willen stemmen.”

Jury, publiek en congresgangers bepalen samen de winnaar

De uiteindelijke winnaar van de NBD Biblion Award wordt vanuit drie hoeken bepaald. De vakjury, het publiek dat van vrijdag 15 mei tot en met zondag 14 juni zijn stem kan uitbrengen op de website van Bibliotheekblad, én de stemmen van de deelnemers aan het Nationaal Bibliotheekcongres op 16 juni. Hierbij telt de stem van de vakjury voor de helft mee in het eindoordeel, en die van het publiek en de congresgangers elk voor een kwart. Welke bibliotheek uiteindelijk als winnaar van deze speciale tiende editie van de verkiezing uit de bus zal komen, wordt op dinsdag 16 juni bekendgemaakt door cabaretier Freek de Jonge tijdens het Nationaal Bibliotheekcongres in TivoliVredenburg, Utrecht.

Eerdere winnaars

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad. Hoofdsponsor is NBD Biblion. Vorige winnaars waren onder andere de Bibliotheek Zwolle (2018) en dbieb in Leeuwarden (2019).
De vakjury bestaat uit Hans van der Veen (directeur-bestuurder dbieb Leeuwarden), Astrid Vrolijk-de Mooij (directeur-bestuurder Bibliotheek Zwolle), Hans van Velzen (voormalig directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal), Wendy de Graaff (publiciste) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad).