Griffels en penselen 2020

Gepubliceerd op: 1 september 2020 09:40

De uitreiking van de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Vlag & Wimpels vonden dit jaar anders plaats dan afgelopen jaren. Dit jaar was het door de coronacrisis niet mogelijk de Zilveren Griffels en Penselen via een evenement met veel kinderen bekend te maken. Om die reden is besloten de auteurs, illustratoren en uitgevers toch zo feestelijk mogelijk maar wel individueel te verrassen!

De uitreiking

Ridder van Kooten (presentator van Kinderen voor Kinderen) trok samen met het Kinderboekenweek Leesteam, en de Griffel- en Penseeljury’s de afgelopen dagen door het land om kinderboekenauteurs en illustratoren te verrassen met deze prijzen!

De winnaars

De Griffeljury heeft twaalf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal werden door beide jury’s ook achtentwintig Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend.

De oorspronkelijk Nederlandstalige Zilveren Griffels en Penselen zijn automatisch genomineerd voor de Gouden Griffel en Gouden Penseel, die op 29 september bij de start van de Kinderboekenweek bekendgemaakt worden. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Het Gouden Penseel is één van de belangrijkste prijzen voor kinderboekillustratoren.

Wat is jouw volgende boek?

Bekijk het mooie overzicht van aanbevolen kinderboeken rond het thema van de Kinderboekenweek. In deze tijdlijn graaf je steeds dieper in het verleden van Nederland en ontdek je de mooiste boeken over vroeger. De boeken in deze tijdlijn gaan bijna allemaal over de Nederlandse geschiedenis.