Lekker veel lezen en lenen in de zomervakantie!

Gepubliceerd op: 24 juni 2018 14:55

Jeugdleden van de bibliotheek kunnen in de maanden juli en augustus extra veel lenen. Normaal kunnen kinderen 10 boeken tegelijk lenen, maar in de zomervakantie mogen ze 20 boeken of andere materialen mee naar huis nemen. Hiermee geeft de bibliotheek aandacht aan het belang van zomerlezen. Het is belangrijk dat kinderen blijven lezen tijdens de zomervakantie, zodat hun leesniveau op peil blijft!

Belang van zomerlezen

Onderzoek wijst uit dat de lange zomervakantie de schoolprestaties van kinderen op de basisschool niet ten goede komt. De zomervakantie blijkt een belangrijke rol te spelen bij het groter worden van de verschillen in leesprestaties tussen basisschoolleerlingen, het leesniveau van kinderen kan zelfs 1 of 2 AVI niveaus achteruit gaan!

Een aantal tips op een rij!

Tip 1: Boeken mee

Neem leuke kinderboeken mee op vakantie! Ga vooraf samen met uw kind naar de bibliotheek en zoek een stapel boeken uit voor de vakantie: leesboeken, boeken over vakantielanden, dieren, hobby’s, tijdschriften. Voor iedere leeftijd en smaak, en op ieder niveau is er van alles te vinden. Vraag gerust om advies aan medewerkers van de bibliotheek. Boeken die nog te moeilijk zijn, kunt u voorlezen of samen lezen.

Tip 2: Lezen kun je overal

Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die u wilt gaan bezoeken, een boekje over het land waar u naartoe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van uw kind. Ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen.

Tip 3: Goed voorbeeld doet goed volgen!

Laat uw kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf uw favoriete boeken in (of zet ze op uw E-reader) en ga bij de tent of op het strand zitten lezen.

Tip 4: Samen spelletjes spelen!

Tijdens regenachtige dagen, maar ook als het mooi weer is, zijn spelletjes een leuk (en leerzaam) tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zijn ideaal. U hebt er niet veel voor nodig. Voor een eenvoudig spelletje als galgje is pen en papier voldoende.

Tip 5: Vertier tijdens het reizen

Voor lange autoritten of in het vliegtuig zijn niet alleen vakantieboeken superleuk en leerzaam, maar ook een telefoon of tablet biedt mogelijkheden. Er zijn talrijke leuke (voor)leesapps beschikbaar. Denk ook aan luisterboeken om uw kinderen tijdens lange autoritten te laten wegdromen op de achterbank!

Bron: www.zoislezenleuk.nl