Nederland Leest de toekomst in november

Gepubliceerd op: 18 oktober 2017 11:56

Kom in november langs in de bibliotheek en ontvang het boek “Ik, robot” van Isaac Asimoc cadeau. Het jaarlijkse cadeau van de bieb voor leden én niet leden. (OP = OP!) Het thema van Nederland Leest 2017 is ‘robotica’. Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in groten getale. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Lees de toekomst. Praat mee over robotica! En krijg het boek Ik, robot van Isaac Asimov cadeau. Het is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven.

Helaas is het gratis boek 'Ik, robot" niet meer in alle bibliotheken verkrijgbaar. Greep u mis? Het boek is ook als e-book beschikbaar voor e-reader, tablet, smartphone of laptop in de online Bibliotheek. Naar de online Bibliotheek!

Robotjes, coderen en meer in de Bibliotheek

Op zaterdag 11 november zijn er verschillende activiteiten in de Hoofdbibliotheek rondom robotica, het thema van Nederland Leest. Kom ook gezellig langs!

Ontdek de Ozobotjes
Ontdek en speel zelf met de kleine Ozobotjes van 11.00 - 13.00 uur op de Jeugdafdeling. Ozobot is een minirobot die over lijnen wandelt. Laat ze bewegen en dansen over de lijn. Leuk voor jong en oud!

Tekenrobot GoTo in het FabLab
Creëer interactieve kunst met de tekenrobot GoTo van 13.00 - 15.00 uur in het FabLab. Aan de GoTo-arm kan tekengereedschap -zoals potloden, stiften en kwasten- worden bevestigd. Met een laptop kun je GoTo eenvoudig programmeren en maakt je prachtge kunst!

CoderDojo Special: Coderen en programmeren voor volwassenen
Speciaal voor Nederland Leest maakt CoderDojo Zoetermeer het mogelijk om volwassenen kennis te laten maken met coderen (met Scratch, Python en meer) in twee CoderDojo sessies. De sessies starten 15.00 en 16.00 uur en duren ca. één uur. Aanmelden is gratis. Wees er snel bij want vol = vol!

Meer informatie en aanmelden voor de CoderDojo Special voor volwassen.

Nederland Leest de toekomst

Isaac Asimov (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.

In ‘Ik, robot’ formuleerde Asimov drie Wetten van de Robotica die onveranderlijk in robots geprogrammeerd worden. Ook verzon hij het begrip ‘positronisch brein’. Het woord ‘positronisch’ koos hij vooral omdat het begrip onbekend was en de klank hem beviel.

De drie Wetten van de Robotica, als geformuleerd door Isaac Asimov
1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch, door passief te blijven, een mens letsel laten overkomen.
2. Een robot moet de door mensen gegeven orders gehoorzamen behalve wanneer die orders in strijd zijn met de Eerste Wet.
3. Een robot moet zichzelf beschermen zolang of voor zover dat niet met de Eerste of Tweede Wet in strijd is.

Meer informatie over Nederland Leest en het boek Ik, robot op www.nederlandleest.nl.