Rotterdamse Wendy Schuchmann wint 24 gemeenten schrijfwedstrijd

Gepubliceerd op: 17 december 2013 12:45

Op maandag 16 december werden de drie winnaars van de 24 gemeenten schrijfwedstrijd bekendgemaakt in de hoofdbibliotheek van Zoetermeer. De wedstrijd werd georganiseerd door Bibliotheek Oostland en Bibliotheek Zoetermeer. Alle schrijvers vanaf 16 jaar, wonend in één van de vierentwintig gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, mochten meedoen. Omdat 2013 is uitgeroepen tot het jaar van het voorlezen was dat het onderwerp waar de ingezonden verhalen over moeten gaan.

De mooiste verhalen

De jury bestond uit Rocky Tuhuteru (juryvoorzitter), Petra Togni (directeur Bibliotheek Oostland) en Wouter van Heiningen (directeur bibliotheek Maassluis en Midden-Delfland). Zij ontvingen in totaal zevenenvijftig inzendingen en selecteerden de dertien mooiste verhalen voor een bundel die in samenwerking met uitgever Free Musketeers werd gemaakt. Deze winnaars komen uit Delft, Maasland, Poortugaal, Rotterdam, ‘s – Gravenzande, Wassenaar en Zoetermeer.

Juryrapport

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking werd het juryrapport voorgelezen en kregen de 13 genomineerden een exemplaar van de bundel uitgereikt. Aan het eind van de avond maakte de jury de eerste drie prijswinnaars bekend. De eerste prijs werd gewonnen door Wendy Schuchmann uit Rotterdam, de tweede prijs ging naar Debora Degreef uit Rotterdam en de derde prijs was voor Irma Moekestorm uit Maasland. Zij wonnen een boekenbon van respectievelijk 75, 50 en 25 euro.

In de bundel is ook het juryrapport van ieder verhaal opgenomen. Dit schreef de jury over het verhaal van winnaar Wendy Schuchmann:

Voor straf moeten voorlezen bij asielzoekers. Het had ook een maatschappelijke stage kunnen zijn maar de clou van dit verhaal over de essentie van voorlezen weet de jury unaniem te waarderen. Voorlezen doe je voor een ander en kan dankbaar werk zijn. De jury vindt dit verhaal echt goed geschreven in mooi en eigentijds Nederlands en was verrast door de leeftijd van de schrijfster. Een mooie stijl en nauwelijks een foutje te bekennen. Nog sentimenteler had het niet hoeven worden maar na de prachtige finale in de slotalinea kan de waarlijk gevoelige lezer niet onaangeroerd blijven.

De bundel is voor €12,95 te koop via www.freemusketeers.nl/boekwinkel