Coronamaatregelen

Tijdelijke Coronasluiting van 15 december tot nader order. Samen nemen we onze verantwoordelijkheid om iedereen zoveel mogelijk te beschermen. Dat betekent voor bibliotheek Forum Zoetermeer dat alle vestigingen gesloten zijn.

Boeken reserveren en afhalen (op afspraak) mogelijk bij de Afhaalpunten

We starten opnieuw met afhaalpunten. Dat regelen we op een veilige manier, volgens de richtlijnen van het RIVM. Heb je boeken gereserveerd, dan zullen wij je bellen voor een afhaalafspraak. In overleg met jou reserveren we een moment tussen 12.30 en 16.30 uur. Dit kan op maandag, woensdag en zaterdag in het Forum en dinsdag en vrijdag in de wijkvestigingen. Je kunt je reservering op het met jou afgesproken tijdstip afhalen in de vestiging waar je de reservering hebt geplaatst. Na dit tijdstip vervalt je reservering.  

Op deze manier zorgen wij samen voor een goede spreiding van het aantal leden bij het afhaalpunt. Wij vragen je vriendelijk ter plekke de aanwijzingen van de medewerkers op te volgen. 

Uitleentermijn en inleveren
De boekenbussen bij de vestigingen zijn geopend. Het Forum heeft geen boekenbus; je kunt de boeken zonder boete thuis houden, of ze inleveren in de boekenbussen bij een van de vestigingen, of bij het afhalen van een gereserveerd boek. De uitleentermijn voor alle materialen (die nog niet zijn verlopen) wordt met zes weken verlengd. 

Bezorgservice
Kun je vanwege bijvoorbeeld gezondheidsredenen niet naar de bibliotheek komen? Dan is er een bezorgservice mogelijk. Bel hiervoor naar de klantenservice op 079-3438200 of stuur een mailbericht.  

Online lezen
De Online Bibliotheek is altijd open! Je kunt hier op elk moment duizenden e-books en luisterboeken van de Bibliotheek lenen, gewoon met je bestaande bibliotheekabonnement.

Op de hoogte blijven
Houd onze website in de gaten voor meer nieuws. Wil je thuis updates ontvangen, volg ons dan op social media of geef je op voor de nieuwsbrief. Je kunt ook bellen naar onze klantenservice op 079-3438200.

Veel gestelde vragen rondom de tijdelijke sluiting

Kan ik mijn boeken/materialen wel inleveren?

Ja, de boekenbussen in de wijkvestigingen zijn open. Inleveren mag, graag zelfs maar hoeft niet want de uitleentermijn is verlengd met 6 weken (of tot de Bibliotheek weer open is).

Kan ik zelf en afspraak maken om boeken in te leveren of af te halen?

Nee dat is helaas niet mogelijk. Wanneer je reservering binnen is laten we dit weten en maken een afhaalafspraak.
Je kunt:

 • Je boeken thuis houden tot na de sluiting, de uitleentermijn is verlengd met 6 weken (of tot de Bibliotheek weer open is)
 • Je kunt je boeken inleveren in de boekenbussen in de wijkvestigingen 
 • Je kunt een boeken reserveren, zodra het boek binnen is wordt je gebeld voor een afhaalafspraak

Kan ik mijn boeken/materialen verlengen?

Ja, dat is mogelijk door in te loggen via de website of via de Bibliotheek Wise app of gewoon in de Bibliotheek. Tijdens de sluitingsperiode wordt er geen te laat geld berekend.

Zijn de boekenbussen in de vestigingen open?

De boekenbussen in de wijkvestigingen zijn open. 

Wordt er boete of te-laatgeld gerekend tijdens de sluiting?

Nee, over de periode dat de Bibliotheek dicht is (15 december tot nader order) wordt er geen te-laatgeld berekend.

Kan ik boeken of materialen reserveren?

Ja dat is mogelijk. Indien het boek/materiaal uitgeleend is, kan de afhandeling langer duren dan gebruikelijk. 

Kan ik lid worden en e-books lenen?

Ja, je kunt je online inschrijven en betalen via iDeal. Je ontvangt een tijdelijk pasnummer waarmee je e-books kunt lenen. Zodra de Bibliotheek weer open is kun je fysieke pas ophalen. 

Kan ik printen of de computer gebruiken?

Nee, dat is helaas niet mogelijk tijdens de Coronasluiting. Ook het gebruik maken van andere faciliteiten is momenteel niet mogelijk.

Activiteiten, bijeenkomsten en cursussen

Gaan de cursussen van de Volksuniversiteit door?

Je krijgt hierover bericht als je een cursus volgt bij de Volksuniversiteit.

Ik heb kaarten voor een activiteit en nu?

Activiteiten die in de tijdelijke sluitingsperiode vallen worden zoveel mogelijk uitgesteld naar een later tijdstip. Hierover ontvang je een bericht.
 

Overige vragen

Mijn abonnement met de Zoetermeerpas is verlopen, wat nu?

Je kunt je ZoetermeerPas verlengen aan de klantenservicebalie zodra de Bibliotheek weer open is. Hiervoor hebben we onderstaande nodig: 

 • ZoetermeerPas
 • Bibliotheekpas
 • Legitimatiebewijs

Handige tips voor thuis!

 • Digitaal lezen met de Online Bibliotheek

  Ruim 28.000 e-books én 3600 luisterboeken voor jong en oud.

  Naar de Online Bibliotheek!

 • Digitale bronnen en databanken

  Ook thuis kun je verschillende digitale bronnen raadplegen met een geldig abonnement.

  Naar de digitale bronnen!